Arrantza Turismoaren Sarea Next Generation Europar Batasunaren berreskuratze-programako funtsekin finantzatutako proiektua da Industria eta Turismo Ministerioaren Espainiako turismoaren esperientziak deialdiaren barruan
Burela Galiziako Hegaluzearen hiriburua da, eta munduko garrantzitsuenetakoa. Harribitxi gastronomiko hau itsas hiribildu honen ikur eta nortasun-ikurretako bat da. Horregatik, Estatuko Interes Turistikoko Hegaluzearen Azokari eskaintzen dio gastronomia goraipatzeko festa, abuztuko lehen astean egin ohi dena. Bertaratzen direnek hegaluzea jan dezakete hainbat jakitan (zipriztin-estalkia, parrillan, egosita, enpanadan...).
1963tik urririk, Pontevedrako Arosa itsasadarraren sarreran, Galiziako itsaskia goraipatzeko festa ospatzen da O Groven. Muskuiluak, bieirak edo datilak dira Interes Turistiko Nazionalekotzat jotzen den ekitaldi gastronomiko honetan karpekin dastatu daitezkeen tokian bertan prestatutako aukeretako batzuk. Tokiko artisautza, itsas kultura eta musika tradizionala ere oso presente daude, eta kirol eta kultura programazio askotariko baten parte dira, mintegiak eta erakusketak barne, non Itsaskien Kontzertuak nabarmentzen diren.
500 urteko historia ofizialarekin, Vilagarcía de Arousako Carrilek itsasoari eskainitako hainbat belaunaldiren harrotasuna du, eta txirlak (japoniarrak, lerdeak eta finak) eta berberetxoak landatzeagatik ezaguna da. Arte hori Almejaren Jaiarekin gogoratzen da duela hiru hamarkadatik, lau mende baino gehiagoko esperientziaren ondoren, eta urtero abuztuan ospatzen da. Festa gastronomikoan zehar, almejak marinel erara dastatzeko standak prestatzen dira, albariño ardo onenekin batera, beste hainbat jarduerarekin batera.
(Instagramerako esteka)
Palamoseko Arrantza Museoko Espai del Peix Palamoseko arrain freskoaren, sukaldaritzaren eta gastronomiaren dibulgazioan ibilbide bat eskaintzen du, hainbat alderdi jorratuz, hala nola nutrizio-balioak, historian zehar izan den arrain-kontsumoa, arraina erosteko aholkuak, jasangarritasuna eta abar. Itsas sukaldaritzako erakustaldiak eta gutxi baloratutako baina sukaldaritzan balio handia duten arrain-espezieekin egindako plateren dastaketak egiten dira.
Conileko Arrainari buruzko Jardunaldi Gastronomikoak 2017an sortu ziren, gutxien ezagutzen diren arrantza-espezieei balioa emateko, haien pisu komertziala handitzeko, eta haien sukaldaritza-ezaugarriak eta kalitatea erakusteko, iraileko astebetez bertako jatetxeetan egindako errezeten bidez. OPP72k antolatuta, Conileko Zaharberritzaile Gazteen Elkartearen laguntzarekin.
Mogango hegalaburraren eta itsasoaren azoka (2025ean VIII. edizioa egingo da) azoka gastronomiko bat da, eta Mogan udalerrian egiten den artisau arrantzatik sortzen den produktua ezagutaraztea du helburu, hegalaburra protagonista nagusia izanik, nahiz eta arrantzatik lortzen diren itsasoko beste produktu batzuekin batera egiten den. Azoka garatzen den espazioa Mogan udalerriko herritarren eta bisitatzen duten pertsonen arteko topagune bat da, bi osagai sozialak integratuz garapen bateratu baterako. Azokara joaten diren pertsonek itsasoko produktuak dastatzeko aukera dute, tokiko sukaldariek eta sukaldaritza erakustaldiak egiten dituzten profesionalek bertsio desberdinetan prestatuak. Hori guztia aisialdiko eta entretenimenduko giroan murgilduta.
Ganba, Txirla eta Bokarta Azoka Nazionala Andaluziako gastronomia-erakusketa finkatua da. Musika, sukaldaritza eta tradizioa uztartzen ditu, eta herrialdeko hainbat lekutako milaka pertsona biltzen ditu, itsasoko jaki bikainak dastatzeko. Ohi bezala, Punta Umbríako Eguna ospatzen den egunik hurbilenean ospatzen da, apirilaren 26an, udalerri independente gisa eratu zela gogoraraziz. Aurten ostiralean, hilak 25, hasiko da eta igandean, hilak 27, amaituko da.
Ganba, Txirla eta Bokarta Azoka plaza zabal eta enblematikoenetako batean egiten da, Perez Pastor plazan. Ekitaldi honetan, puntaumbriar itsas sukaldaritzako produktu nabarmenenak sustatzen dira, baita probintziako beste produktu nabarmen batzuk ere, hala nola Huelva mendilerroko hestebete eta urdaiazpiko iberikoak edo Huelvako konderriko ardoak. Gastronomiarekin batera, musika emanaldiak ere izango dira eguna girotzeko, gauera arte.
Herritarren babesa da, herriko itsasoko jakiez gozatzeko gehiengoaren gustua ez ezik, arrantza sektoreari, ostalaritzari eta tokiko merkataritzari babes irmoa ematen baitie, uda sasoiko punturik gorena iristear dagoen garai honetan.
Islantillako Itsas Gisatuaren Azokak Huelvako kostaldeko plater tradizional horiek eta itsasoko produktuak oro har bultzatu nahi ditu, Huelvako Konderriko ardoekin lotuz, azoka gastronomiko baten eta sektoreko profesionalentzako urteroko lehiaketa baten bidez. Islantilla hondartza eta mankomunitatea da, kostaldeko Isla Cristina eta Lepe udalerriek osatua. 1991n sortu zen, Huelvako probintziako erreferente turistikoetako bat izateko helburuarekin.
OPP72ak urtero kanpaina bat egiten du ikastetxeetan artisau-arrantza ezagutarazteko. Kanpaina horrek “La Mar en tu escuela” izena du, eta ikastetxeetan prestakuntza ematen da, hezkuntza-fitxak eta dokumentalak ematen dira, eta haurrentzako gastronomia-lehiaketa bat egiten da: Marinel Sukaldaria. Cadiz probintziako ikastetxeetako lehen hezkuntzako ikasleei zuzendutako lehiaketa gastronomikoa da, Masterchef estilokoa, eta parte-hartzaile bakoitzak errezeta bat egiten du Cadizko lonjetako arrainarekin. Parte hartzen duten ikasle guztietatik 7 finalista aukeratzen dira, dueluan borrokatzen direnak, oso final liskartsuan. Ikasleek bideoa bidal dezakete errezeta prestatuz.
Irailaren erdialdean, Isla Cristinak Almadrabako Kapitainen Topaketa egiten du, hainbat jarduera biltzen dituen ekitaldi nabarmena. Horien artean, almadrabero pregoia eta Atun Gorriaren Goi Mailako Gastronomiaren Astea, non nazio mailako zaharberritzaile ospetsuek parte hartzen duten. Gainera, Atunaren Sukaldaritza Erakusketa egiten da. Tokiko ostalaritzako berrogeita hamar establezimendu inguru biltzen ditu, eta mahaikideek mokadurik bikainena aukeratzeko bozka ditzaketen platerak eta tapak egiten dituzte. Atun Gatzartu Dastaketa ere antolatzen da sektoreko profesionalentzat. Jardunaldiak atun zurrunga ikusgarri batekin hasten dira, zuzenean eta Italiako, Espainiako eta Japoniako estiloei jarraituz.