La Xarxa de Turisme Pesquer és un projecte financiat amb fons procedents del programa de recuperació de la Unió Europea “Next Generation“, dins de la convocatòria “Experiencias Turismo España“ del Ministeri d'Indústria i Turisme
Burela és la capital gallega del Bonítol del Nord, i una de les més importants del món. Aquesta joia gastronòmica és tot un emblema i un dels símbols d’identitat d’aquesta vila marinera. Per això, dedica la seva festa d’exaltació gastronòmica a la Fira del Bonítol, declarada d’Interès Turístic Nacional i que habitualment se celebra la primera setmana d’agost. El públic assistent pot degustar bonítol en diverses preparacions (tapa de salpicó, a la brasa, cuit, en empanada…).
Cada mes d'octubre des de 1963 se celebra a O Grove, a l'entrada de la Ría d'Arosa a Pontevedra, la festa dedicada a l'exaltació del marisc gallec. Musclos, vieires o navalles són només algunes de les opcions preparades in situ que es poden degustar sota carpes en aquest esdeveniment gastronòmic. L'artesania local, la cultura marinera i la música tradicional també estan molt presents, formant part d'una variada programació esportiva i cultural on s'inclouen seminaris i exposicions i on destaquen els Concerts del Marisc.
Amb 500 anys d'història oficial, Carril a Vilagarcía de Arousa presumeix de diverses generacions dedicades a la mar i és reconegut pel cultiu dels seus bivalves, que són les cloïsses (japòniques, baboses i fines) i els berbereixos. Una tradició que es commemora amb la Festa de la Cloïssa des de fa tres dècades, després de més de quatre segles d'experiència, i que se celebra cada any al mes d'agost. Durant la festa gastronòmica es habiliten estands per poder degustar les cloïsses a la marinera, acompanyades dels millors vins albarinyos, a més d'altres moltes activitats.
(Enllaç Instagram)
L’Espai del Peix del Museu de la Pesca de Palamós ofereix un recorregut en la divulgació del peix fresc de Palamós, la seva cuina i la seva gastronomia, abordant aspectes com els seus valors nutricionals, el consum de peix al llarg de la història, consells per comprar peix, la sostenibilitat, etc. S’hi fan demostracions de cuina marinera i degustacions de plats elaborats amb espècies de peix poc valorades, però amb un alt valor culinari.
Les Jornades Gastronòmiques del Peix de Conil neixen el 2017 amb l'objectiu de posar en valor les espècies pesqueres menys conegudes, per augmentar el seu pes comercial, mostrant les seves qualitats culinàries i qualitat a través de les receptes elaborades als restaurants locals durant una setmana del mes de setembre. Organitzades per l'OPP72 juntament amb la col·laboració de l'Associació de Joves Restauradors de Conil.
La Fira de la Tonyina i del Mar de Mogán (aquest any 2025 celebrarà la seva VIII edició) és una fira gastronòmica que té com a finalitat donar a conèixer el producte que es genera de la pesca artesanal que es desenvolupa al municipi de Mogán, sent el tonyina el seu principal protagonista, tot i que es complementa amb altres productes del mar que també s’obtenen de la pesca. L'espai on es desenvolupa la fira és un punt de trobada entre la ciutadania pròpia del municipi de Mogán i les persones que el visiten, integrant els dos components socials per a un desenvolupament cohesionat. Les persones que assisteixen a la fira tenen l'oportunitat de degustar els productes del mar, cuinats en diferents versions per restauradors locals i professionals que fan demostracions culinàries. Tot això immersos en un ambient d'oci i entreteniment.
La tradicional Fira Nacional de la Gamba, la Clòtxa i el Seitó és una mostra gastronòmica de les més consolidades a Andalusia. Combina la música, la restauració i la tradició puntaumbriana i congrega milers de persones de diferents parts del país que volen degustar els exquisits aliments del mar. Com ve sent habitual, se celebra en la data més propera a la celebració del Dia de Punta Umbria, el 26 d'abril, que recorda la seva constitució com a municipi independent. Aquest any començarà el divendres 25 i finalitzarà el diumenge 27.
La Fira de la Gamba, la Clòtxa i el Seitó té lloc en una de les seves places més àmplies i emblemàtiques, la plaça Pérez Pastor. En aquest esdeveniment es promocionen els productes més destacats de la cuina marinera local, així com altres destacats de la província com els embotits i pernils ibèrics de la serra de Huelva o els vins del Condado onubense. A més de la gastronomia, també hi haurà actuacions musicals que acompanyaràn la jornada fins ben entrada la nit.
Es tracta d'un recolzament popular no només al gust majoritari per gaudir dels productes del mar de la localitat, sinó que a més signifiquen un suport ferm al sector pesquer, l'hostaleria i el comerç local en una època en què el punt àlgid de la temporada estival està per arribar.
La Feria del Guiso Marinero de Islantilla pretende impulsar estos platos tradicionales de la costa onubense y los productos del mar en general, vinculándolos con los vinos del Condado de Huelva, mediante una feria gastronómica y un concurso anual para profesionales del sector. Islantilla es una playa y mancomunidad conformada por los municipios costeros de Isla Cristina y Lepe, que nació en 1991 con el objetivo de ser uno de los referentes turísticos de la provincia de Huelva.
Des de l'OPP72 es realitza una campanya anual per donar a conèixer la pesca artesanal als centres escolars. Aquesta campanya rep el nom de “La Mar a la teva escola”, compta amb formacions als col·legis, lliurament de fitxes educatives, documentals i un concurs gastronòmic infantil: Cuiner Mariner. Es tracta d'un certamen gastronòmic, al estil Masterchef, dirigit als escolars de primària dels centres educatius de la província de Càdis, on cada participant elabora una recepta amb peix de les llotges gaditanes. De tots els alumnes que participen es seleccionen 7 finalistes, que es baten en una final molt renyida. Els alumnes poden enviar el seu vídeo elaborant la recepta.
A mediados de septiembre, Isla Cristina celebra el Encuentro de Capitanes de Almadraba, un evento destacado que incluye diversas actividades. Entre ellas, el Pregón Almadrabero y la Semana de la Alta Gastronomía del Atún Rojo, en la que participan renombrados restauradores a nivel nacional. Además, se lleva a cabo la Muestra Culinaria del Atún, que reúne a medio centenar de establecimientos de hostelería local, los cuales elaboran platos y tapas que los comensales pueden votar para elegir el bocado más exquisito. También se organiza la Cata de Mojama de Atún para profesionales del sector. Las jornadas comienzan con un espectacular ronqueo de atún, realizado en directo y siguiendo los estilos italiano, español y japonés.