La Xarxa de Turisme Pesquer és un projecte financiat amb fons procedents del programa de recuperació de la Unió Europea “Next Generation“, dins de la convocatòria “Experiencias Turismo España“ del Ministeri d'Indústria i Turisme
El Museu de la Pesca, situat al port pesquer de Palamós, aprofundeix en la fèrtil relació de les persones amb el mar. A través d’experiències obertes, participatives i interpretatives, convida a submergir-se en la seva narrativa per descobrir el medi marí, la pesca, el peix i el seu consum, amb l’objectiu de sensibilitzar i posar el patrimoni marítim al servei del desenvolupament sostenible del territori.
El “Reina del Carmen” és un antic vaixell boniter de fusta salvat del desballestament per reconvertir-lo en Museu Etnogràfic de la Cultura Marinera amb la col·laboració de la Fundació Expomar. Es poden visitar tots els seus compartiments: coberta, pont, bodega i camarots, revivint com era la vida a bord d’un vaixell boniter dels anys 60. En el seu interior s’exposen els mètodes de pesca tradicionals emprats en la pesca del bonítol amb cacea o curricà, la forma artesanal de pesca que millor garanteix la qualitat del producte.
El Museu Marítim de Mallorca té dues seus (Palma i Sóller). El Museu de la Mar de Sóller, situat a l’antic oratori de Santa Catalina d’Alexandria, mostra peces navals antigues i objectes relacionats amb la feina dels mestres d’aixa, la pesca i el comerç, maquetes d’embarcacions, fotografies i imatges històriques, documentació i altres elements relacionats amb el mar, distribuïts per l’exterior de l’edifici, l’entrada i una suggerent sala d’exposicions decorada amb fusta i tons blaus. Els mestres d’aixa, la pesca, l’emigració i el comerç són els principals temes que s’hi tracten.
Des del Museu Marítim de Mallorca estem desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis del mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creiem que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb el mar. Per això ens dediquem a recuperar-lo, conservar-lo, difondre’l i investigar-lo.
Situat en un entorn de gran bellesa, aquest museu està dedicat a mostrar la vida i els oficis dels pescadors gallecs. Compost principalment per dos edificis, una antiga salaó del segle XVIII rehabilitada amb plafons explicatius i una nau principal on s’exposa una col·lecció d’arts de pesca i marisqueig, al recinte exterior també s’hi poden contemplar diversos elements de gran mida, com l’esquelet d’un galió, la caldera d’un vaixell de vapor, una col·lecció de grans àncores o diferents escultures de temàtica marinera.
El Centro de Interpretación de la Pesca CIT- Garum se encuentra ubicado en una antigua fábrica de salazones en el Muelle Marina, ahora utilizada para reuniones y eventos. En su interior se encuentra La Muestra sobre el Patrimonio Inmaterial Pesquero de la Costa Occidental de Huelva en Isla Cristina. La exposición, a través de contenidos autoguiados, presenta la historia de la pesca en Isla Cristina desde sus inicios. Incluye paneles informativos, artes de pesca, maquetas de barcos y documentos históricos, como monedas de conserveras, conservas, etc…. También se ofrecen audiovisuales y aplicaciones táctiles para una experiencia interactiva y amena.
La Sala Bitácora es una sala audiovisual inmersiva con clara esencia marinera, en la que el visitante a través de las diferentes pantallas con audiovisuales 4k y con la proyección de un vídeo sobre Isla Cristina podrá conocer la historia, costumbres, tradiciones y recursos que dispone la ciudad de Isla Cristina. A través de unas Gafas VR y gracias a una recreación virtual, embarcará en una jábega (tradicional embarcación pesquera isleña) regresando de una jornada de pesca, atracando en una Isla Cristina de hace más de 100 años, siendo una experiencia virtual única en 360º.
El Centro de Interpretación El Faro del Rompido en Cartaya se encuentra ubicado en el antiguo faro, que es el más antiguo de la provincia de Huelva. El Centro de Interpretación consta de 4 salas en las que se muestran información sobre el Paraje Natural Marismas del Río Piedras y Flecha de El Rompido, en la primera; e información sobre los humedales y sus aves, por un lado, y el pinar cartayero, por otro, en las dos salas que dan a la sala central. En la sala central se ubica la lente del antiguo faro y los paneles informativos de las torres almenaras en la provincia de Huelva. Además disponen de tótems para hacer la visita más divertida.
Desde este espacio se pretende contar de forma dinámica la historia de la pesca en el municipio de Cartaya, promoviéndose al mismo tiempo el uso racional y sostenible de los espacios pesqueros, además de dar cobertura a una necesidad cultural que complementa la oferta turística de nuestro municipio. El Rompido es un pueblo eminentemente marinero que se encuentra en el levante del Paraje Natural de Marismas del Río Piedras y Flecha del Rompido. Su playa de arenas blancas y finas, se asoma curiosamente a la margen de un estuario y no al océano lo que hace a este enclave un lugar único en nuestras costas.